Restauracja Na Ruskie to rodzinna naleśnikarnia i pierogarnia to wyjątkowe miejsce, gdzie można zasmakować tradycyjnych, domowych pierogów i naleśników wyrabianych na bieżąco, jak również wspaniałych i już cieszących się dużą popularnością pierogów i naleśników świata.
ale zacznijmy od początku...
Powstaliśmy w 2015 roku, rozpoczynając swoją działalność od wyrabiania tradycyjnych, domowych pierogów oraz naleśników przeznaczonych do sprzedaży hurtowej. W miarę zdobywania doświadczenia odkryliśmy, że naszym najwyższym celem jest zapewnienie jak najwyższej satysfakcji naszym klientom przede wszystkim dobrą jakością produktu. Rozpoczęliśmy działalność restauracyjną nastawioną na niesienie unikalnego produktu na mapie Radomia.
     Nasze zamiłowanie do tradycyjnej, polskiej kuchni wzięło się z długoletniej rozłąki z ojczyzną oraz ogromną tęsknotą za wyrobami wykonywanymi przez nasze mamy czy babcie.
Jakie to oczywiste! Tak domowa, polska kuchnia „jak u mamy” jest wspaniała!
      Nie bez wpływu jednak w dalszym rozwoju naszej firmy były nasze podróże po Europie i Azji. To właśnie one zainspirowały nas do czerpania z nurtów kulinarnych kuchni różnych stron świata. Nasze menu jest więc połączeniem nowych ciekawych smaków i dań tradycyjnych. 
         Wystrój jak również klimat Na Ruskie to nawiązanie do czasów świetności Rzeczpospolitej Polskiej w XVII wieku. W tym czasie rozegrała się wojna polsko-rosyjska, kiedy to wojska polskie odnosiły znaczne zwycięstwa i kiedy to Polska była największym imperium w całej swojej historii. 
Na ścianie widnieje pierwowzór mapy z ówczesnych czasów z zaznaczonymi najważniejszymi bitwami. Nad drzwiami można dostrzec najdoskonalszą broń ówczesnych czasów – szablę husarską. Figlarne więc powiązanie nazwy restauracji Na Ruskie jest poniekąd połączeniem historii i zachęcenia do skosztowania naszych popularnych ruskich pierogów - o ironio niepolskich. 
Z uwagi na stale modyfikowane menu zwłaszcza z dań kuchni gruzińskiej, rosyjskiej jak również chińskiej nie zabraknie w naszym wystroju również częśto nazbyt kolorowych, pstrokatych i barwnych zdobień :) Tak czy owak temat wystroju to ciągły trend zmian, w zależności od naszych nowych pomysłów jak również pomysłów dostarczanych przez naszych gości. 
A jakie serwujemy dania?
No i tu zaczynają się schody :)
Nasze menu jest bardzo rozbudowane, jednakże dzieli na 5 podstawowych kategorii: Pierogi tradycyjne gdzie zawieramy nasze domowe, polskie pierogi. I tu musimy się pochwalić naszymi ruskimi pierogami, w oparciu o które była obmyślona nazwa restauracji i które najbardziej kochamy, mając nadzieję, że i nasi gosćie je również pokochają :), dalej idąc kolejnością wg popularności: pierogi z mięsem, pierogi Husarskie z kurczakiem i serem, z kapustą, grzybami i kaszą oraz Meksykańskie stanowiące niesamowte połączenie mięsa z czosnkiem, pomidorami i papryką chili., posypane serem są na prawdę przepyszne. Ciągle rozszerza się nasza oferta o różne mięsa, które stosujemy do pierogów i tak w menu posiadamy pierogi Sarmackie z cielęciną.
Pierogi Świata - aktualnie w menu posiadamy już pierogi kuchni rosyjskiej - Pielmieni, duże sakiewki, woreczki - pierogi kuchni gruzińskiej - Chinkali.  Oba rodzaje łączy jedno - esensjonalny rosołek wypływający po nagryzieniu ów pierożków. Do tych mięsnych pierożków, gruzińskich Chinkali niezbędna jest spora dawka kolendry, którą szczerze uwielbiamy i stosujemy gdzie się da :)
Sporym zaskoczeniem i chyba najtrudniejszą częścią w wykonaniu w naszym menu są parowane pierożki Dim Sum, które wykonywane są na osobnym cieście ryżowym z różnymi farszami z wieprzowiną, z wołowiną, z krewetkami, z łososiem, z soczewicą i z wszelkimi rodzajami warzyw, które kuchnia chińska uwielbia. Od niedawna w menu goszczą pierożki Gyoza - zaczerpnięte z kuchni japońskiej z wieprzowiną i kapustą pekińską. Azjatyckie przysmaki podawane są w efektywnych bambusowych parownikach w towarzystwie sosu sojowego oraz papryczkowego, wietnamskiego. Są przepyszne!
Naleśniki wytrawne - wspaniałe połączenia mięsnych dodatków, warzyw, sera dostępne w opcji wegetariańskiej i co ważniejsze w mega porcjach. Na uwagę zasługuje Naleśnik Ruski, Naleśnik Gruziński z ziemniakami, twarogiem, bekonem i kolendrą, Chłopski z kiełbasą, pieczarkami z patelni, bekonem, Włoski z salami, jak również Węgierski z wołowiną w naleśniku ziemniaczanym, podawane z różnego rodzaju sosami i surówkami.
Naleśniki na słodko oraz inne desery - pięknie udekorowane kompozycje z twarogiem, konfiturą, nutellą, mascarpone, ze świeżymi owocami i własnoręcznie wytworzonymi owocowymi polewami. Nie zabraknie propozycji naszych babć w postaci racuchów z jabłkami, placków ziemniaczanych, ciasta domowego. Nasze desery uzupełnimy o koktajle typu smoothie ze świeżych owoców lub świeżo wyciskane soki.
Zupy oraz zestawy z zupami - każdego dnia na naszym funpage ogłaszamy zestaw dnia dostępny w trzech wariantach: zupa dnia z daniem dnia, danie dnia z ciastem domowym oraz wszystkie trzy elementy razem. Wyrabiamy tradycyjne zupy domowe, jak pomidorowa z makaronem, barszcz czerwony z uszkami, ogórkową, rosół z makaronem, żurek. W sezonie letnim stawiamy na kremy warzywne takie jak pomidorowy na pieczonych warzywach, marchwiowy, chłodniki z botwniki czy szczawiu. Nie zabraknie inspiracji z róznych stron świata. Rosyjską propozycją zupy jest Soljanka, gruzińską - Lobio - zupa/gulasz z fasoli czerwonej lub Charcho - zupa gulaszowa z dodatkiem orzechów włoskich.
Czym mozemy was zaskoczyć? Na pewno domową atmosferą i gościnnością :) Jeśli mają Państwo ochotę odbyć kulinarną podróż do różnych zakątków świata to my to umożliwimy:) 
Co nas wyróżnia? Wyróżnia nas to, że nasze potrawy są wytwarzane na miejscu i na bezpośrednie zamówienie klienta. Dbamy o szczegóły 
i wkładamy serce w przygotowywanie posiłków. 
Zapraszamy Was serdecznie
Martyna i Michał